Op 29 augustus werd het ontmoetingscentrum BinnenInn geopend. Een huiskamer waar iedereen binnen kan vallen voor een kopje koffie en een praatje. Het is een gezellige ontmoetingsruimte geworden midden in het centrum van Lelystad, waar je niet alleen voor de koffie komt, maar ook voor de in het pand aanwezige winkels: De Wereldwinkel, De Groene Sluis en De Fakkel. De koffie wordt verzorgd door koffiebranderij Man met de Baard. De koffiebar wordt gerund door vrijwilligers van de Lelystadse kerken. Aan Willeke van Spijker (62) vraag ik hoe zij dat koffie serveren ervaart.

 

Sinds wanneer ben jij daar vrijwilliger?

Willeke reageerde op de oproep in de weekinfo van de Pijler en heeft zich hiervoor opgegeven. Het initiatief is afkomstig van Peter Roozendaal, voorganger van de kerk Het Anker. Een jaar geleden wist hij de Lelystadse kerken over te halen om aan dit project mee te doen.

Willeke: ‘Na mijn aanmelding kreeg ik een uitnodiging voor een voorlichtingsavond voor alle vrijwilligers van BinnenInn die zich tot dat moment hebben aangemeld’.

Op die informatieavond werd aan de vrijwilligers uitgelegd dat het ontmoetingscentrum BinnenInn wordt gedragen door negen kerken. Hetzelfde pand wordt gedeeld door vier ondernemers, ieder met een eigen verkoophoek: de Wereldwinkel Lelystad, kringloopwinkel De Groene Sluis en christelijke boekhandel De Fakkel. De koffie wordt verzorgd door koffiebranderij Man met de Baard die al geruime tijd een winkelruimte in het centrum zocht om een koffiewinkel te beginnen. Door toedoen van de voorganger van Het Anker ontstond de samenwerking. BinnenInn wil een koffiebar zijn waar bezoekers en winkelend publiek binnen kunnen lopen voor een kopje koffie en een praatje.

 

Werden jullie hiervoor opgeleid?

Willeke legt uit: ‘We hebben geleerd om met het espressoapparaat te kunnen werken. Er zijn verschillende soorten koffiebonen die tot espresso worden gemalen. Er is een kleine koffiebranderij, maar Man met de Baard, die aan de Noordersluis is gevestigd, wil in de toekomst de koffiebranderij uitbreiden’. De geur van vers gebrande koffiebonen bij binnenkomst van het pand zal nog meer mensen aantrekken dan nu het geval is, dat weet ze nu al.

Naast koffie en thee is er koek of gebak om erbij te nemen. Het is de bedoeling om de koffiebar in de toekomst uit te breiden met een kleine lunchroom.

Door de uitbraak van de tweede coronagolf eind september moesten alle horecagelegenheden sluiten, ook de koffiebar van BinnenInn. Wel is het mogelijk om koffieproducten te kopen en er is een ‘koffie2go’ te halen, dat wil zeggen, koffie op bestelling om mee te nemen.

‘BinnenInn is geen commerciële uitbater’, vervolgt Willeke. ‘Doordat de koffiebar voornamelijk door vrijwilligers wordt gerund, is een kopje koffie goedkoper dan in andere lunchrooms.

Het concept van BinnenInn is de ‘verbindende factor’ in Lelystad. Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze even kunnen ontspannen met koffie en eventueel een praatje’.

 

Omzetstijging voor de ondernemers bij BinnenInn

Doordat het pand door vier ondernemers wordt gedeeld, is de huur voor elke partij op te brengen. Ook de situering aan de Neringpassage maakt het voor hen aantrekkelijk. De Wereldwinkel die hun vorige winkelpand heeft opgezegd, ziet haar omzet stijgen. Ook christelijke boekwinkel De Fakkel als medehuurder heeft het plan om volledig over te gaan vanuit het Lelycentre waar ze oorspronkelijk zijn gehuisvest. De boekwinkel is nog aan een huurcontract gebonden dat zij moeten uitzitten. Wanneer de contracttermijn voorbij is, zal De Fakkel volgend jaar geheel overgaan naar de winkelruimte van BinnenInn.

Willeke: ‘Als gastvrouwen worden we geleerd het praatje algemeen te houden. We willen niet dat bezoekers zich bezwaard voelen wanneer het gesprek een evangelische richting opgaat. Ook alleenstaanden zijn welkom en kunnen, wanneer zij er open voor staan, een gesprek aanknopen. Het is een goede formule, mensen komen voor de Wereldwinkel, de Groene Sluis of de Fakkel en stuiten op de koffiebar voor een kop koffie en een praatje. Dat werkt heel goed met elkaar samen. Alles onder één dak en het werkt laagdrempelig’. De eerste lichting vrijwilligers kwam voornamelijk vanuit de Lelystadse kerken, maar later hebben zich ook vrijwilligers aangemeld van buiten de kerken. Elk koffiebarvrijwilliger wordt voor één of meer dagdelen per week ingeroosterd.

Willeke: ‘In deze coronaperiode met de horecasluiting hebben we genoeg vrijwilligers voor de koffie2go, maar als straks de koffiebar weer opengaat, kunnen we meer vrijwilligers gebruiken, voornamelijk voor de zaterdag’. De koffie2go kent door de coronamaatregelen aangepaste verkooptijden: verkoop van koffieproducten op de woensdag, vrijdag en zaterdag.

 

Uit hoeveel vrijwilligers bestaat BinnenInn?

Volgens Willeke zijn dat ongeveer vijftien tot twintig koffiebarvrijwilligers, maar omdat ze niet uitsluitend koffie serveren en ook het gesprek willen houden, kunnen ze meer vrijwilligers gebruiken. Vandaar onze oproep om het team vrijwilligers uit te breiden voor de bezetting op zaterdag.

 

Hedy Pieter