We naderen al gauw het einde van 2020 en we weten het nu al: dit jaar zal door de coronacrisis de geschiedenis ingaan als een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Ook CR heeft daaronder geleden. Hoe kijkt het CR-team erop terug en wat zijn de plannen voor 2021? Fred van der Helm is ruim een jaar geleden aangetreden als nieuwe coördinator. Hoe heeft hij dat met zijn team beleefd en wat biedt het nieuwe jaar?

Fred legt uit: ‘De bijeenkomsten van de drie groepen waarmee we al in september 2019 van start zijn gegaan, naderen hun einde in december. Daarmee hebben de groepen anderhalf jaar gedraaid terwijl de gebruikelijk duur een jaar was. Door de eerste golf van de pandemie zijn er vanaf half maart tot aan de zomer slechts twee bijeenkomsten geweest waar we alweer heel blij mee waren. Afgelopen september zijn we onder strenge coronamaatregelen met CR doorgegaan: anderhalf meter afstand van elkaar en er mocht niet gezongen worden. In die periode heeft het muziekteam nog twee keer opgetreden voor een ‘zwijgzaam’ publiek dat behoorlijk is afgeslankt. Fijn om weer samen te zijn, maar toch een heel andere beleving.  We zagen drie mensen elke woensdag weer terug, de andere deelnemers zijn om verschillende redenen afgehaakt.’

‘Vanaf oktober zijn we al snel overgegaan op CR-light. Een KG-setting om toch door te kunnen voor de drie deelnemers. We merkten dat de deelnemers na de zomervakantie niet direct in het proces konden komen. Dat is gelukkig nu weer heel anders. De lessen worden nu door Mariska Laan en mijzelf gegeven’.

Hoe nu verder?

Hoe het volgend jaar zal gaan, vervolgt de CR-coördinator: ‘Het is moeilijk om te zeggen, maar we gaan niet starten in januari met een nieuwe groep deelnemers. We kunnen geen CR bieden op de manier die we graag zouden willen. We gaan nog brainstormen als Kernteam CR wat we wel zouden kunnen betekenen voor onze gemeente. We noemen het maar een sabbatical en gaan op zoek naar mogelijkheden om mensen die CR willen volgen toch iets te kunnen bieden.’

 

Dankbaar

‘Wat we zeker kunnen zeggen is dat we dankbaar zijn voor alles wat wij van God hebben ontvangen, ook in dit coronajaar. Het is niet altijd makkelijk geweest en we hebben veel geïmproviseerd, maar toch zijn er weer een aantal deelnemers met hele mooie persoonlijke verhalen die zichzelf beter hebben leren kennen en bij God hebben erkend dat zij het niet meer alleen willen doen.’ Wat is het dan? ‘Ja, daar moet je CR voor volgen omdat het voor iedereen anders is,’ aldus Fred.

 

Hedy Pieter